Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΕΞΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

1. Ένα σύγχρονο κράτος δικαίου οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τον πολίτη με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Η κυβερνητική πολιτική απέτυχε και στο ένα και στο άλλο. Στη χώρα κυριαρχεί γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, ενώ την ίδια ώρα παρατηρούνται στη δράση των μηχανισμών ασφάλειας σοβαρά κρούσματα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων. Σειρά δραματικών γεγονότων την τελευταία περίοδο ανέδειξαν την πραγματικότητα της εγκατάλειψης και της διάλυσης της ΕΛΑΣ.
2. Είναι φανερό ότι αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη με αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κοινωνίας-αστυνομίας. Πώς; Απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αστυνομίας που θα εξασφαλίζει τη δημόσια τάξη υπέρ των πολιτών και θα επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας. Σε ένα ευνομούμενο κράτος πρέπει να υπηρετούνται τα ταυτοχρόνως και οι δύο αυτές αρχές.
3. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες, υπεύθυνα, τις 6 βασικές αρχές-προτάσεις του σχεδίου που προτείνουμε για την ΕΛ.ΑΣ. και οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο οργανωμένου διαλόγου.
α) Απελευθέρωση των αστυνομικών δυνάμεων από την εκτέλεση καθηκόντων, διοικητικής κυρίως φύσης, που δεν σχετίζονται με την αποστολή και το έργο τους. Μεταβιβάζονται στη Δημοτική Αστυνομία αρμοδιότητες, όπως η επίδοση εγγράφων, ο έλεγχος καταστημάτων, οι πολεοδομικές παραβάσεις, τα αυθαίρετα. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., θα αξιοποιηθεί στην πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής εγκληματικότητας. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει την παρουσία συνεχών πεζών και εποχούμενων περιπολιών στη γειτονιά.
β) Πλήρης αναδιοργάνωση των σπουδών και της εκπαίδευσης των αστυνομικών.
- Ίδρυση Αστυνομικής Ακαδημίας, για υψηλού επιπέδου σπουδές σε όλους όσους πρόκειται να υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία και εισάγονται με το σύστημα των εισαγωγικών.
- Δημιουργία Πρότυπων Κέντρων Μετεκπαίδευσης και δια βίου Εκπαίδευσης σε όλες τις έδρες των περιφερειών της χώρας. Θα παρέχουν εξειδικευμένη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής ζωής των αστυνομικών.
γ) Δημιουργία Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας διεθνούς επιστημονικού κύρους, διότι το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, οι νέοι κίνδυνοι ασφάλειας απαιτούν για την αντιμετώπισή τους μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική.
δ) Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέρμα στον κομματισμό και την αναξιοκρατία. Η αντικειμενική επιλογή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα βοηθήσει και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος με αξιοκρατικά κριτήρια.
ε) Ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διοικητική δομή της ΕΛ.ΑΣ., θα αντιστοιχισθεί στη νέα διοικητική δομή της χώρας (επιτελικό κράτος, περιφερειακή αυτοδιοίκηση – διοίκηση, ισχυρός δήμος).
- Στο κεντρικό επίπεδο αντιστοιχεί το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ένα καθαρά επιτελικό, συντονιστικό όργανο. Θα εποπτεύει και θα συντονίζει την πολιτική αστυνόμευσης σε πανελλήνιο επίπεδο.
- Στο επίπεδο της περιφέρειας αντιστοιχεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της περιφέρειας, η οποία θα λειτουργεί ως ένα περιφερειακό αρχηγείο και θα έχει υπό την πλήρη ευθύνη της την αστυνόμευση της περιφέρειας.
- Στο επίπεδο των δήμων η νέα διάρθρωση της αστυνομίας θα εξασφαλίζει κυρίως την ύπαρξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών, που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
στ) Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση ενός προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των μέσων που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: