Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Πολιτική Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ για Θέματα Παιδείας Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κύριο Άρη Σπηλιωτόπουλο

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της πρόσβασης των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σημαντικό, σύνθετο και πολύπλοκο, δεδομένου ότι αφορά αλυσίδα αλλαγών τόσο στη δευτεροβάθμια, όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει την πρόθεσή μας, να συμμετέχουμε σ’ έναν καθαρό διάλογο με ουσία και περιεχόμενο και έχει θέσει τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα βοηθούσαν θεσμικά την αποτελεσματική και ουσιαστική διεξαγωγή του.
Μετά την επιστολή σας ακολούθησαν πληροφορίες στον Τύπο από το Υπουργείο, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση και επομένως επιβάλλεται να απαντηθούν:

Α) Ποιο είναι το εύρος των θεμάτων και το περιεχόμενο του διαλόγου;

Β) Ποιος είναι ο ρόλος της Πολιτικής Επιτροπής; Ποιος προεδρεύει; Ποιος εισηγείται ; Ποια η σχέση της με το ΕΣΥΠ;

Γ) Παραμένει η Ολομέλεια του ΕΣΥΠ (άρθρο1 παρ.1 του Προεδρικού Διατάγματος 2003) ως το γνωμοδοτικό όργανο για μείζονος σημασίας θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής;
Η επιλογή του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σημαίνει ότι αποκλείεται από τη συζήτηση το Συμβούλιο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η συμμετοχή του, καθώς θα πρέπει να συζητηθούν και οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δ) Ποιο είναι το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα;
Σ’ ένα θέμα μείζονος σημασίας όπως ο διάλογος για την Παιδεία, η διαμόρφωση καθαρών όρων με σεβασμό του θεσμικού πλαισίου και με σαφείς διαδικασίες, αποτελούν τις επιβεβλημένες εγγυήσεις για μια ουσιαστική εξέλιξη.
Θα έχετε αντιληφθεί ότι η έλλειψη προετοιμασίας, έχει επιφέρει ήδη την πρώτη σημαντική διαρροή, με την άρνηση συμμετοχής της ΟΛΜΕ στον διάλογο.
Όσον μας αφορά ενεργούμε και θα ενεργούμε με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας και την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Γι ‘ αυτό και περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση


Άννα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: