Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Από τον Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων, Δικτύων και ΜΚΟ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει από χθες οι κρατούμενοι σε σ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2008

Από χθες, οι κρατούμενοι σε σχεδόν όλες τις φυλακές της χώρας, βρίσκονται σε αναβρασμό. Ήδη από την Πέμπτη, είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αποχή από το συσσίτιο και σε απεργία πείνας, ενώ η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές.
Τα περισσότερα από τα προβλήματα που επισημαίνονται είναι γνωστά εδώ και χρόνια: 14000 κρατούμενοι σε φυλακές που χωρούν μόνο 7500, 377 νεκροί στις φυλακές τα τελευταία 10 χρόνια, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς 15 ως 18 άτομα στοιβάζονται σε κελιά φτιαγμένα για 5, με μια κοινή τουαλέτα και ένα ντους.
Και όμως, η κυβέρνηση αδιαφορεί, περιθωριοποιεί μια ομάδα πολιτών, που έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση. Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνει η εγκατάλειψη του προγράμματος ανέγερσης σύγχρονων κτιρίων κράτησης, το οποίο είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ, και η αποτυχία εφαρμογής προγράμματος αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, παρά τις σχετικές εξαγγελίες.
Εν έτει 2008, η κατάσταση αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, διαιωνίζει και επιτείνει τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα μας, ενώ αποτελεί μια διαρκή προσβολή για τον πολιτισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης των πολιτών.
Τα μέλη και τα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, νιώθουμε βαθιά προσβεβλημένοι από τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κρατουμένους στη χώρα μας και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα τους.
Οι φυλακισμένοι δεν μπορεί να θεωρούνται κοινωνικοί παρίες και απόβλητοι, δεν μπορεί να ζουν μέσα στην αθλιότητα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μονίμως με την καταστολή και τη βία. Απώτερος σκοπός της παραμονής τους στις φυλακές πρέπει να είναι ο σωφρονισμός και η κοινωνική επανένταξη και όχι ο εγκλεισμός και η περιθωριοποίηση. Άλλωστε, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα, δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους.
Και αυτά τα δικαιώματα, είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: