Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Ή ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ;

Η κρίση του Καπιταλιστικού Συστήματος δείχνει ότι η ελεύθερη αγορά είναι αδύνατο να φέρει ανάπτυξη, ευημερία και το υψηλό βιοτικό επίπεδο που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη.
Το κεφάλαιο έχοντας αναπτυχθεί μέσα από την εργατική τάξη και δίνοντας προνόμια στους εργαζομένους, μπόρεσε να αναπαραχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, νέα δυναμική προς όφελος του ίδιου, αλλά και των εργαζομένων. Έτσι είχαμε την ανάπτυξη του κεφαλαίου και την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης.
Η μεσαία τάξη μέσα από την εργασία και την αποταμίευση κατάφερε να συσσωρεύσει πλούτο και να έχει ρυθμιστική θέση στην παγκόσμια κοινότητα. Οργανώθηκε, δημιούργησε συνδικάτα διεκδίκησης, έφτιαξε ασφαλιστικά ταμεία για ικανοποιητική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Το δυνάμωμά της μπορούσε να καθορίσει τις εξελίξεις κι έτσι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου έπρεπε να αποδυναμωθεί. Εδώ αρχίζει μία επίθεση ενάντια στη μεσαία τάξη και με στόχο όλα όσα είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.
Το κεφάλαιο με διάφορα τεχνάσματα, όπως χρηματιστήριο, αύξηση τιμής πετρελαίου, κρίση στα τρόφιμα, μπόρεσε και έδωσε σημαντικά χτυπήματα στη μεσαία τάξη. Ένα μέρος αυτών ονομάσθηκε παγκόσμια οικονομική κρίση με Δούρειο Ίππο τα τοξικά ομόλογα.
Κατάφεραν μέσα από διαδικασίες να παραπλανήσουν τεράστιες επενδυτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ώστε να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα προσδοκώντας σε μεγάλα κέρδη, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τράπεζες της Ευρώπης διαλαλούσαν για την αποτελεσματικότητα αυτών των ομολόγων . Μεγάλη και γρήγορη κερδοφορία. Τα χρήματα που κατέθετε ο λαός στις τράπεζες ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σε προγράμματα για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας, επενδύονταν στα ομόλογα.
Οι ευθύνες, τεράστιες. Οι κυβερνώντες δεν ενημέρωναν τον απλό πολίτη. Αντιθέτως τον παραπλανούσαν και τον ωθούσαν να επενδύσει στις φούσκες αυτές. Ενώ θα έπρεπε να ενισχύσουν τα ταμεία των ασφαλισμένων, τα άδειασαν. Έτσι χάθηκαν χρήματα και τα ταμεία ήρθαν σε δύσκολη οικονομική θέση. Το κέρδος των κυβερνώντων προσωπικό. Μεγάλο όφελος έχει περιέλθει στις τσέπες τους και παρίσταναν τους σωτήρες των μικρών επιχειρήσεων.
Οι Κυβερνήσεις, οι μεγάλες εταιρείες και το πολυεθνικό κεφάλαιο γνώριζαν και άρχισαν να εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματα της όλης κατάστασης. Αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε μικρή επένδυση με τη δικαιολογία ότι τα προϊόντα που παράγουν δεν μπορούν να πουληθούν. Δημιουργούν ένα τεχνητό κατάρρευσης στο χρηματιστήριο, πουλώντας τις μετοχές ώστε να κάνουν τις τιμές τους πιο ελκυστικές για να εισρεύσει νέο χρήμα για τις εταιρείες τους.
Το νέο χρήμα θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα πληθωρισμού. Θα είναι αποτρεπτικό για μία μικρομεσαία επιχείρηση να πάει δάνειο. Θα μπούμε σε τροχιά ύφεσης με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης .
Η Ελλάδα δε φαίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα των κυβερνώντων να έχει εκτεθεί επενδυτικά σε τοξικά ομόλογα. Παρακολουθώντας όμως τα τεκταινόμενα της κρίσης γεννιέται το εξής ερώτημα. Υπάρχουν τελικά χρήματα στα ταμεία του κράτους ή δεν υπάρχουν; Υπάρχουν ώστε να δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός που θα μπορέσει να εκπληρώσει τις ανάγκες της κοινωνίας για ανάπτυξη, για καλύτερη ποιότητα ζωής και για περισσότερες κοινωνικές παροχές; Να μην είναι ένας προϋπολογισμός που να δημιουργεί μία υποτυπώδη ανάπτυξη, να περικόπτει τις ανάγκες της χώρας, να φορολογεί τους μισθωτούς, να βάζει τεκμήρια διαβίωσης στους μεσαίους επιχειρηματίες και τελικά να ανοίγει την ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
Η Κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό που αγγίζει τα 220 δις Ευρώ . Μεγάλο ποσό το οποίο θα πρέπει να μοιρασθεί σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής κοινωνίας και χωρίς να φέρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Επικαλούμενη όμως πάντα την οικονομική κρίση φτιάχνει έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα φέρει λιγότερες επενδύσεις για ανάπτυξη, λιγότερες παροχές για την παιδεία. Και ενώ η ακρίβεια στην αγορά ολοένα και αυξάνεται, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι ελάχιστες.
Δεν ξεπουλάει, αλλά χαρίζει την Ολυμπιακή στο ξένο κεφάλαιο. Επιχείρημά τους είναι ότι κοστίζει στον Έλληνα 1 εκατομμύριο Ευρώ ενώ στην πραγματικότητα αδυνατεί να σχεδιάσει μία στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας. Δεν δέχεται να δώσει 365 εκ. Ευρώ, αλλά παράλληλα χαρίζει στις τράπεζες1 δις 200 εκ. Ευρώ. Έτσι η Ελλάδα παύει να έχει την Ελληνική Εταιρεία Αερομεταφοράς και μαζί με αυτή και την ασφάλεια των πτήσεων και την εξυπηρέτηση των νησιών.






Οδηγεί τη ΔΕΗ, την μόνη εταιρεία που μπορεί να προσφέρει φτηνό ρεύμα στον πολίτη, στην κατάρρευση. Δίνει επιδοτήσεις σε κάποιους επενδυτές να δημιουργήσουν τα δικά τους εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.
Τον προηγούμενο Μάρτη ήρθε στο φως το σκάνδαλο με τα ασφαλιστικά ταμεία. Βάζει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και αυτός που αντιμετωπίζει τις συνέπειες είναι ο ασφαλισμένος αφού ανεβαίνουν τα έτη εργασίας και κυρίως στις γυναίκες.
Στο τομέα της υγείας δεν κατασκευάζει νέα νοσοκομεία. Όσα υπάρχουν τα αφήνει καθημερινά να ρημάζουν. Δεν τα εξοπλίζει με σύγχρονα μηχανήματα και δεν προσλαμβάνει κατάλληλο προσωπικό, νοσηλευτές και ιατρούς.
Πάντα με την ίδια δικαιολογία, δεν υπάρχουν χρήματα, μειώνει τη χρηματοδότηση στην παιδεία. Τα νέα σχολεία και νηπιαγωγεία για πολλά παιδιά είναι απλά ένα όνειρο. Η εισαγωγή των αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Είδαμε φέτος να μένουν περίπου 18.411 κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και πολλές σχολές να κινδυνεύουν να κλείσουν. Τα δημόσια Πανεπιστήμια συνεχώς υποβαθμίζονται και εδώ αναρωτιόμαστε αν μόνο η ανώτερη τάξη έχει ουσιαστικά πρόσβαση στη μόρφωση.
Χρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά για να δημιουργηθούν υποδομές. Η Κυβέρνηση όμως ενισχύει μόνο το κεφάλαιο. Και αφού επικαλείται ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα δεν δίνει αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κι έτσι από τη μία το απλός πολίτη αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του κι από την άλλη υπουργοί και κομματικά στελέχη πλουτίζουν. Από τη μία κόσμος απολύεται και από την άλλη τα “golden boys” λεηλατούν τα ταμεία και τη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.
Το χρήμα πρέπει να δοθεί στον λαό. Πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Τα μέτρα της Κυβέρνησης όμως φέρνουν το ακριβώς αντίθετο και δε δίνουν καμία ανακούφιση στον πολίτη.
Ανατροπή λοιπόν αυτής της κυβέρνησης. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε μια ανθρώπινη κοινωνία.
ΜΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: