Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

28 δις ευρώ στις τράπεζες. ΓΙΑΤΙ ?

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώνει έναν ακόμη πιο σφικτό προϋπολογισμό με περιορισμό των δαπανών αλλά και αύξηση των φόρων (ειδικά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα) και εν μέσω κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός ως ένας άλλος μεσσίας έρχεται αν ανακοινώσει πως θα διατεθούν 28 δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “...αποθέματα υπάρχουν”.

Ο πρόεδρος λοιπόν της ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται, αν τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα των κυβερνήσεων του τα τελευταία 5 χρόνια ήταν όντως αναγκαία ή όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες υπάρχουν αποθέματα. Και αν όντως ισχύει το δεύτερο γιατί τόσο καιρό δεν είχαν διατεθεί τα εν λόγω αποθέματα για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κράτους.

Τα 28 δις ευρώ (ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1/10 του ΑΕΠ της χώρας μας!) κρίνεται χρήσιμο να διατεθεί προς στήριξη των τραπεζών και μόνο. Οι ειδικοί σε αυτά τα θέματα, νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, αυτοί δηλαδή που με τις απόψεις τους οδήγησαν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κρίνουν την παραπάνω κίνηση επιβεβλημένη. Αυτοί που ήταν μέχρι πρότινος οπαδοί της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, λένε πως θα πρέπει το κράτος να παρέμβει για να διασώσει και, άκουσον-άκουσον, να εξυγιάνει τις τράπεζες...

Αυτό ωστόσο που δε λαμβάνεται υπόψιν είναι πως η στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ίσως να τα διασώσει, αυτό όμως που δε θα πετύχει είναι να αποφευχθεί μία γενικευμένη κρίση στην πραγματική οικονομία. Για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με ένα τόσο μεγάλο ποσό θα ήταν δυνατόν να αναθερμανθεί η αγορά και να υπάρξει μία δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Έτσι μόνο θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε μία γενικευμένη ύφεση.

Αυτή η κυβέρνηση ωστόσο, δε δείχνει να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων και κυρίως για την όλο και τραγικότερη οικονομική κατάσταση στην οποία περιέρχονται.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη λύση, αφού είναι το μόνο που κατανοεί πως η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (υπέρμαχοι της οποίας είναι οι κ.κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης) όχι μόνο δε θα ενισχύσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντίθετα θα φέρει τη γενικευμένη ύφεση ακόμη πιο κοντά. Με σύγχρονες αντιλήψεις ως προς τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα αλλά και προτάσεις ουσίας αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την κρίση αλλά και τη δημιουργία μιας δικαιότερης κοινωνίας.


Παντελής Κωνσταντίνος

Υπεύθυνος Δικτύων Τ.Ο. Ερέτριας

Δεν υπάρχουν σχόλια: