Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Απών ο Υπουργός Παιδείας από την 8η Συνδιάσκεψη των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεύθυνων για θέματα Νεολαίας

Στο Κίεβο της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε 10-11 Οκτωβρίου η 8η Συνδιάσκεψη Υπουργών, αρμόδιων για θέματα νεολαίας, των 49 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης . Η Συνδιάσκεψη αφορούσε την Agenda 2020, για την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη και την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον των νέων ανθρώπων, το ρόλο της νεολαίας στη σύγχρονη κοινωνία, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους νέους, την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε θέματα παιδείας, εργασίας κτλ.
Στη Συνδιάσκεψη τα κράτη- μέλη έθεσαν ορισμένες προτεραιότητες για την πολιτική και τη δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης στα θέματα της νεολαίας. Ορισμένες από αυτές είναι:
1. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατία, με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των νέων στη δημοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες, στην ισονομία και την πρόληψη κάθε μορφής φυλετικής βίας, την αφύπνιση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης, την διευκόλυνση των νέων για πρόσβαση στην πληροφορία κ.α.
2. Η διαβίωση σε μια ποικιλόμορφη κοινωνία. Δόθηκε έμφαση στον εμπλουτισμό της καθημερινότητας των νέων με στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας, την καταστολή και αποτροπή κάθε μορφής ρατσισμού (φυλετικού, θρησκευτικού κτλ) και την υποστήριξη πρωτοβουλιών νέων ανθρώπων και οργανισμών για πρόληψη διαφόρων διενέξεων και της διαχείρισης τους. Με γνώμονα την προώθηση στης παγκόσμιας αλληλεγγύης και συνεργασίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αφομοίωση διαφόρων ομάδων και στην υποστήριξη της εργασίας τους, όπως νέων μεταναστών, προσφύγων, νέων που στεγάζονται σε άσυλα κτλ.

3. Κοινωνία - Εκπαίδευση και εργασία. Για να μπορέσουν να αφομοιωθούν οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας. Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των νέων στην εκπαίδευση, στην άσκηση και στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να αναγνωριστεί και η μη επίσημη - εκπαίδευση. Πρέπει να υποστηριχθούν οι νέοι, στο πέρασμα τους από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, π.χ. προσπαθώντας να εξισορροπηθεί η εργασία με την προσωπική τους ζωή, και να εξασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε πολιτιστικές, αθλητικές και δημιουργικές ενασχολήσεις. Στόχος θα είναι η αυτονομία και οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Για την πραγματοποίηση όσων αναφέρθηκαν προτάθηκαν διάφοροι μέθοδοι και μέσα υλοποίησης τους. Ορισμένα από αυτά είναι η διακυβερνητική και διεθνή συνεργασία, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους και πραγματοποιώντας τους, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η συνδιαχείριση διαφόρων θεμάτων μεταξύ κυβερνήσεων και οργανισμών νεολαίας. Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Νέων και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Νέων θεωρούνται ιδανικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας των νέων.
Η Συνδιάσκεψη αυτή, γίνεται κάθε 3 με 5 χρόνια, σε υπουργικό επίπεδο, και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι δεσμευτικές για τα κράτη- μέλη. Η επόμενη Συνδιάσκεψη θα γίνει το 2012. Δίνεται η ευκαιρία στα κράτη να καταθέσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα τους. Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά βρέθηκε χωρίς επίσημη παρουσία, αφού ούτε ο Υπουργός Παιδείας που κλήθηκε εξαρχής να μας εκπροσωπήσει πήγε, αλλά ούτε και ο Γραμματέας Νέας Γενιάς, ο οποίος ανέβαλε τελευταία στιγμή το ταξίδι του. Την εκπροσώπηση ανέλαβε μια υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2005, που ούτε η τότε Γραμματέας Νέας Γενιάς Βάσω Κόλια πήγε.
Η ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης και η αδράνεια της στα θέματα που αφορούν την νέα γενιά, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη και την δραστηριοποίηση όλων μας. Η νεολαία ΠΑΣΟΚ οφείλει απέναντι στους νέους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, να είναι παρούσα και παρεμβατική για την επίλυση των προβλημάτων της γενιάς μας.

Εβίνα Τσατσάνη
Μέλος Συντονιστικής Γραμματείας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: