Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

οι σοσιαλιστεσ με σχεδιο εξοδου της χωρας απο την κριση

Την αναγκαιότητα νέων πολιτικών και νέων κανόνων λειτουργίας της αγοράς για την προστασία του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων κοινωνικών στρωμάτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Segolene Royal. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Ο Γ.Α. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση που βιώνει η χώρα, μια κρίση πολιτική, οικονομική και ηθική. Η S. Royal σημείωσε ότι με τις αξίες της Αριστεράς μπορεί να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.



Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στην οποία παρέθεσε γεύμα εργασίας.
Μετά την συνάντηση έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλωσορίζω τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ εδώ, στην Ελλάδα. Είναι μαζί μας σε μια πολύ σημαντική στιγμή, που, εμείς οι σοσιαλιστές, συζητούμε τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες και σε διεθνές. και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν νέες πολιτικές, κανόνες λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων οικογενειών.
Δεν μπορεί αυτή η κρίση, δεν θα δεχθούμε εμείς οι σοσιαλιστές, αυτή η κρίση, να φορτωθεί στη μεσαία τάξη και στους λιγότερο ευνοημένους. Γι' αυτό, θα παλέψουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες και, είναι σίγουρο ότι, θα έχουμε στενή συνεργασία και με τη Σεγκολέν και με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης για τους στόχους αυτούς.
Σ. ΡΟΥΑΓΙΑΛ: Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που συναντώ τον φίλο μου, ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, διότι πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, την παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτή η διάλεξη, κατά την οποία θα αναφερθώ στα θέματα της Αριστεράς και της παγκοσμιοποίησης, αποδεικνύει πραγματικά ότι οι αξίες της Αριστεράς επιστρατεύονται σήμερα για να δώσουν μια λύση σε αυτή την κρίση.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανάγκη ύπαρξης κανόνων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, στη στόχευση, η πολιτική να προηγηθεί της οικονομικής λογικής, στην ανάγκη μιας πιο δίκαιης κατανομής του πλούτου και, κυρίως, σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας και, σε μία οικονομία, που να βρίσκεται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Συνειδητοποιούμε, δηλαδή, τελικά, ότι όλοι οικειοποιούνται προς όφελός τους τις σοσιαλιστικές αξίες και τις αξίες της Αριστεράς. Βλέπουμε στη Γαλλία μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθρώνει έναν αριστερό λόγο. Βλέπουμε ξαφνικά μέχρι και τον κ. Μπους, που ήταν ο πιο εχθρικός απέναντι στην κρατική παρέμβαση, να εθνικοποιεί τις τράπεζες και να βρίσκει, από τη μία στιγμή στην άλλη, 700 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν δεν τα έβρισκε για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση τροφίμων.
Συνεπώς, μόνο αν θέλουμε, πραγματικά, αυτοί οι λόγοι να γίνουν πράξεις και, η κρίση να αποδειχθεί ευεργετική, δηλαδή, να επιτρέψει μια εις βάθος αλλαγή, τόσο των πολιτικών, όσο και του συστήματος, και όχι ένα πρόχειρο μέσο που θα επιτρέψει απλώς την αναπαραγωγή του συστήματος, οι λόγοι μας θα έχουν αποδειχθεί ωφέλιμοι και θα έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες από τους σοσιαλιστές, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: