Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Από τον Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων, Δικτύων και ΜΚΟ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την έξαρση φαινομένων ρατσιστικής βίας

Καθημερινά είναι πλέον τα φαινόμενα της ρατσιστικής βίας και των κοινωνικών αναταραχών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τελευταίο κρούσμα οι συμπλοκές το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, μεταξύ δεκάδων μεταναστών και αστυνομικών στην παραλία της Πάτρας.
Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν ένας από τους αλλοδαπούς παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό στην προσπάθειά του να επιβιβασθεί σε αυτό. Αμέσως μαζεύτηκαν δεκάδες συμπατριώτες του και άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον του οχήματος και του οδηγού. Σύντομα κατέφθασε και η αστυνομία, με αποτέλεσμα να γενικευτούν τα επεισόδια.
Αυτά τα θλιβερά περιστατικά αποτελούν συμπτώματα της από καιρό σοβούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, που επιτείνεται από την επικρατούσα εσχάτως ανασφάλεια.
Μέσα σε αυτή τη νοσηρή ατμόσφαιρα τα ξενοφοβικά σύνδρομα ενισχύονται, όπως και οι μέθοδοι καταστολής.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην εκστρατεία εκφοβισμού και συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, επικροτεί σιωπηλά και ενισχύει την αστυνομοκρατία, ως τη μόνη μέθοδο που διαθέτει για να αντιμετωπίσει την προϊούσα παραλυσία του κράτους.
Τα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί παρά να ανησυχούν βαθιά εμάς, τους νέους ανθρώπους αυτής της χώρας. Η κοινωνική ένταση συνεχώς αυξάνεται και μια σπίθα μόνο αρκεί για να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη.
Διολισθαίνουμε ανεπαίσθητα αλλά σταθερά σε λογικές περιστολής ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, σε συνθήκες «πειθαρχημένης δημοκρατίας» του παρελθόντος, σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Η μόνη ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης είναι η δραστηριοποίηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, η διαμόρφωση μιας νέας ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και πλειοψηφίας, η οποία σύντομα θα εκφραστεί και εκλογικά, βγάζοντας την χώρα από το αδιέξοδο της «νέας διακυβέρνησης».
Και βέβαια η αφύπνιση και η δραστηριοποίηση όλων μας, καθώς στον επαπειλούμενο «εργασιακό μεσαίωνα» έρχεται να προστεθεί και ο μεσαίωνας των ανθρώπινων σχέσεων, η αναβίωση του βαρβαρισμού και των ρατσιστικών φαντασμάτων.
Είμαστε αποφασισμένοι να εναντιωθούμε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική σε αυτήν την χώρα, σε όλους τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: