Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Από τον Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων, Δικτύων και ΜΚΟ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την έλλειψη του πόσιμου νερού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκτός από την οικονομική κρίση, η ανθρωπότητα απειλείται και από την κρίση του νερού, φαινόμενο πολύ πιο διαχρονικό, που αναμένεται να ενταθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες. Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας του νερού στις 22 Μαρτίου, ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε μια άκρως ανησυχητική έκθεση 348 σελίδων για τους υδάτινους πόρους του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή περιορίζει τα υδάτινα αποθέματα, 340 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην υποσαχάρεια Αφρική αλλά και αλλού. Την ίδια στιγμή στον αναπτυγμένο κόσμο η σπατάλη είναι τρομακτική. Αυτή η αυξανόμενη ανισότητα μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε συγκρούσεις για τον έλεγχο του νερού καθώς και σε νέες ανθρωπιστικές τραγωδίες.
Όμως εμείς στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ δε θεωρούμε ότι η σύγκρουση είναι αναπότρεπτη. Υιοθετούμε τις προτάσεις του προγράμματος και του προέδρου του κινήματος για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ενός μοντέλου ανάπτυξης ικανού, μεταξύ άλλων, να συγκρατήσει τη σπατάλη του νερού και την υποβάθμιση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας. Με αφορμή τη μεθαυριανή επέτειο τονίζουμε την ανάγκη της διακρατικής παγκόσμιας συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κρίση, μιας συνεργασίας που άπτεται της χάραξης κοινής στρατηγικής για όλα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Και βέβαια ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες της χώρας, συμμετέχοντας στην ενημερωτική εκστρατεία για την προώθηση απλών τρόπων εξοικονόμησης νερού στα σπίτια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις μας.
Η κρίση του νερού μπορεί να γίνει αντί για αιτία πολέμου γέφυρα συνεννόησης. Αντί για απαρχή καταστροφής αφετηρία ανάπτυξης. Εξαρτάται από τις συλλογικές αλλά και τις ατομικές μας επιλογές, από τη συνειδητοποίηση και την υπευθυνότητα όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: