Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ Μ.Κ.Ο.

Στο προσκήνιο η συζήτηση για την ευθανασία
Ο θάνατος της Ελουάνα Ενγκλάρο μπορεί να έδωσε προσωρινά τη λύση στην πολιτική και θεσμική κρίση που αντιμετώπιζε η γειτονική Ιταλία, επαναφέρει όμως για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της ευθανασίας. Ένα θέμα που, πέρα από τα όποια ηθική διλήμματα που θέτει, έχει να κάνει με την ίδια την ελευθερία και τα δικαιώματα του ατόμου.
Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το Βατικανό, η ιταλική Δεξιά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί απαράδεκτος. Κι αυτό γιατί όταν ο πατέρας της επί 17 χρόνια σε κώμα κοπέλας αποφάσισε να διακόψει τη συντήρησή της στη ζωή με τεχνητά μέσα με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της δικαιοσύνης, προσπάθησαν με ένα ουσιαστικό συνταγματικό πραξικόπημα να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Κι όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιτάχθηκε στην προσπάθεια αυτή, επιχείρησαν να τον παρακάμψουν. Τελικά η ίδια η ζωή έδωσε τη λύση.
Τι θα γινόταν όμως αν παρουσιαζόταν στη χώρα μας μια ανάλογη περίπτωση; Γιατί σε μια κατά τα άλλα δημοκρατική κοινωνία με κατοχυρωμένες ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα εξακολουθούμε να αρνούμαστε στον άνθρωπο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο θάνατο, όταν βέβαια συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι; Είναι άραγε σε θέση η εκκλησία να απαγορεύσει την ευθανασία ακόμα κι όταν αυτή ισοδυναμεί με λύτρωση;
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θλιβερό περιστατικό στη γείτονα ζητά να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για ένα θέμα που ακόμα και σήμερα θεωρείται ταμπού στη χώρα μας. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση και αναμένουμε την εκδήλωση πολλών αντιδράσεων. Όμως η ανελαστικότητα και τα κενά των νόμων πολλές φορές δημιουργούν ανώφελα ανθρώπινα δράματα. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ρεαλισμό, προοδευτική αντίληψη και θάρρος.
Ελευθεριάδης Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: