Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...


Ακούμε τον τελευταίο καιρό τα περισπούδαστα λόγια πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και διαφόρων (γνωστών-αγνώστων) μεγαλοδημοσιογράφων, να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως με τις ανεύθυνες πολιτικές του καταδίκασε τη χώρα να έχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και υποθήκευσε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας!! Αυτό ακριβώς με ώθησε να ψάξω ποια ακριβώς είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος το οποίο όλοι σήμερα συμφωνούν πως αποτελεί τον κύριο βραχνά της ελληνικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος λοιπόν το Δεκέμβριο του 2003, δύο μήνες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κ. Καραμανλής ήταν 178 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2008, και σχεδόν πέντε χρόνια μετά, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα 260 δισ ευρώ. Μάλιστα μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 300 δισ ευρώ.

Συνεπώς ο κος Καραμανλής και το οικονομικό του επιτελείο θα πρέπει άμεσα να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πως αυτή η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο. Δηλαδή να εφαρμόσει μία οικονομική πολιτική, τα τελευταία πέντε χρόνια, που από τη μία δεν αύξανε τις δαπάνες για παιδεία και υγεία και από την άλλη αύξησε το δημόσιο χρέος, χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε κάποια βαθιά “μεταρρυθμιστική” τομή η σε κάποιο μεγάλο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων.

Όλα αυτά μόλις 17 μήνες από την εκλογή του στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν εν μέσω θέρους και πυρκαγιών με το πρόσχημα της ανάδειξης νέας κυβέρνησης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008. Ένας προϋπολογισμός που όπως αποδεικνύεται σήμερα δεν τηρήθηκε ούτε στο ελάχιστο, αφού το έλλειμμα που προβλεπόταν ήταν 2,5% και έκλεισε στο 3,7%. Αυτό απλά αποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση δε βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της δικής της αδιέξοδης πολιτικής. Μίας πολιτικής που κάνει την Ελλάδα να χάνει έδαφος όσον αφορά την εμπιστοσύνη των αγορών σε αυτήν με αποτέλεσμα να δανείζεται όλο και ακριβότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ, το 2001 μέχρι και πριν ένα χρόνο η χώρα μας δανειζόταν κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα ακριβότερα από την Γερμανία. Σήμερα δανείζεται με διαφορά 3,5% (με περαιτέρω αυξητικές τάσεις) κάτι που αποδεικνύει τη δυσπιστία των ξένων στη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και στα μέτρα-ημίμετρα της κυβέρνησης.

Τώρα το θέμα όμως είναι τι κάνουμε; Μία νέα κυβέρνηση είναι μόνο ικανή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή με βέβαιο μέλλον που να μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επενδυτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί. Το 1993 μετά από την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια οικονομία στα πρόθυρα της διάλυσης (με τεράστια ανεργία, ελλείμματα, σε ύφεση και με επιτόκιο δανεισμού στο 20%!!). Μόλις σε λίγους μήνες κατάρτισε ένα πρόγραμμα σταθερότητας που έπεισε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, τα επιτόκια έπεσαν, η χώρα μπήκε σε αναπτυξιακή τροχιά, ανέλαβε και διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, εντάχθηκε στην ΟΝΕ ενώ παράλληλα απέκτησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που είχε δει ποτέ ο τόπος.

Η λύση είναι μία, οι εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι για την κατάληψη της εξουσίας, αλλά γιατί ο τόπος απαιτεί, όσο ποτέ άλλοτε, να κυβερνηθεί και να διέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα και με κοινωνική δικαιοσύνη από την εγχώρια κρίση η οποία εντείνεται περαιτέρω από τη διεθνή.


Παντελής Κωνσταντίνος

Υπεύθυνος Δικτύων ΤΟ Ερέτριας


πηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

http://www.mof-glk.gr/en/publications/debt/51.pdf
http://www.mof-glk.gr/en/publications/debt/bulletin_32_eng.pdf

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΛΙΓΟΙ ΕΣΤΩ, ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

Κώστας Παντελής είπε...

Δε χωρίζω τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνήσεις Σημίτη και κυβερνήσεις Παπανδρέου γιατί απλά είχαν διαφορετική στόχευση (και προφανώς και διαφορετικές αδυναμίες).

Παρόλα αυτά τα επιτευγματα στον κοινωνικό τομέα (ΕΣΥ, αυξηση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων κτλ) της περιόδου 1981-1989 καθώς και η αναπτυξιακή πολιτική της περιόδου 1993-2004 είναι αδιαμφισβήτητα...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΟΤΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΥΑΛΟ.ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ(ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ)ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.ΕΡΓΑ ,ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΜΕΛΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ.ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ...