Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ Δεν θέλουμε η ΔΕΗ να καίει λιγνίτη δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία μας , δεν θέλουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου , θέλουμε να έχουμε συνέχεια ρεύμα . Μάλιστα σε σχετική έρευνα εμφανιστήκαμε πολύ πιο πρόθυμοι για θυσίες για το περιβάλλον από ότι χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία , χώρες όπου έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και υπάρχει μακρόχρονη κουλτούρα σεβασμού στο περιβάλλον . Πως είναι δυνατόν λοιπόν να είμαστε εμείς πιο πρόθυμοι από αυτούς ; «Μα είναι βέβαιο ότι όλοι οι Έλληνες αγαπάμε το περιβάλλον στα λόγια και μόνο , αλλά θέλουμε η οποιαδήποτε δράση για αυτό να γίνεται μακριά από εμάς , δεν είμαστε διατεθειμένοι για θυσίες ;» . Αυτό δεν θέλω καταβάθως να το πιστέψω και όμως δυστυχώς συμβαίνει .

Συνήθως οι αντιδράσεις που έχουμε ως Έλληνες είναι όταν κάτι μας προσβάλει τα συμφέροντά μας . Και στην περίπτωση μας είναι από ιδιοκτήτες κοντινών οικοπέδων (η ελάχιστη απόσταση είναι ορισμένη από το νόμο στα 500 μέτρα αν θυμάμαι καλά) που θεωρούν ότι μειώνεται η αξία τους , και λένε διάφορα ώστε για να παρουσιασθούν δήθεν ότι κόπτονται για την περιοχή τους , ενώ κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους . Όμως στην περίπτωση της Εύβοιας , οι κάτοικοι διαμαρτύρονται δικαίως , αφού υπήρξε αναρχοαυτόνομη ανάπτυξη των τοπικών δικτύων και ασυδοσία , που δημιούργησαν άσκοπα "δάση" από πυλώνες , που θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί . Επίσης εδώ στην Εύβοια κακώς δεν είχαν τότε υποχρεωθεί οι επενδυτές να κάνουν υπογειοποίηση καλωδίων , κάτι που έγινε γρήγορα κατανοητό και δεν υπήρχαν μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα τέτοια φαινόμενα . Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο πάλι . Άρα αυτό που ζητάμε είναι χωροταξική μελέτη πριν τοποθέτηση των νέων ΑΠΕ , ώστε να μην θίγουν το περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών .

Οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές , σε ζώνες Natura κτλ ,όλα αυτά τα αντιμετωπίζει το νομοθετικό πλαίσιο με ιδιαίτερη αυστηρότητα , καθώς στην ουσία δεν διαχωρίζει τις ανεμογεννήτριες από ένα πυρηνικό εργοστάσιο . Όμως η περιοχή της καρυστείας δεν είναι περιοχή natura , επίσης είναι αραιοκατοικημένη , και όπως όλοι ξέρουμε έχει και ισχυρούς ανέμους συνέχεια … Άρα οι επιχειρηματίες μπορούν πιο εύκολα να επενδύσουν στη περιοχή μας . Αυτό όμως που πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν είναι για το που θέλουμε ανεμογεννήτριες και που όχι . Δεν λέω να γίνουμε αφοριστικοί στην νέα ενέργεια και να έχουμε μία άποψη του τύπου : «Να μην αφήσουμε να καταστραφεί η περιοχή μας και ο τουρισμός μας μόνο για πλουτίσουν κάποιοι!!!!» . Εμείς δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τους επιχειρηματίες ,εμείς απλά θέλουμε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της περιοχής μας και της κοινωνίας της .
Αναφορικά στην ομιλία του Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ,
έστειλε από τη Χαλκίδα σαφές μήνυμα στους όποιους υποστηρικτές του λιθάνθρακα . Μιλώντας τη Κυριακή σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Χαλκίδα.

«Η Εύβοια, ακόμα σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη, μπορεί να αναπτυχθεί με νέες προδιαγραφές που εγγυώνται ποιότητα, επενδύσεις, δουλειές και την ομορφιά της παράδοσης και του περιβάλλοντος. Αλλά και σε έναν άλλον τομέα, την ενέργεια, κυρίως με την χρήση των ανανεώσιμων πηγών της, που θα συνδυαστεί και αυτή με τον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Η Εύβοια με τον ήλιο, την ηλιακή ενέργεια και, τους ανέμους, την αιολική ενέργεια, μπορεί να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Να αλλάξουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Να αποκτήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη εθνική αυτονομία στην ενέργειά μας, που είναι ο στόχος κάθε σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στο Νομό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα στηρίξουμε ουσιαστικά όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Να αναπτύξουμε την αιολική ενέργεια με ανεμόμυλους, που όμως θα σχεδιαστούν για το ελληνικό και ευβοϊκό περιβάλλον και πολιτισμό. Γι’ αυτό και θα συγκροτήσουμε ειδικό Ταμείο, με τη σύμπραξη του κράτους, των ιδιωτών, των Τραπεζών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών κέντρων και των Πανεπιστημίων. Και θέλουμε όλους σας συμμάχους στην προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Πρώτος στόχος θα είναι η ίδια η ενεργειακή αυτονομία της Εύβοιας και, βέβαια, σε δεύτερη φάση, να ανοίξει η αγορά για την Αττική και στο εθνικό δίκτυο της ενέργειας. Οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Μπορούμε έτσι να αποφύγουμε τις ρυπογόνες επιλογές, όπως ο λιθάνθρακας, που επιβαρύνει το περιβάλλον, αυξάνει την ενεργειακή μας εξάρτηση, διότι δεν ανοίγει το δρόμο στις ανανεώσιμες πηγές. Αυτοί οι τομείς συνθέτουν το νέο μας πρότυπο, που ονομάζουμε «πράσινη ανάπτυξη». Ανάπτυξη με ποιότητα, βεβαίως, σημαίνει να επενδύσουμε στο πολύτιμο αγαθό που λέγεται άνθρωπος, στην παιδεία, στην καινοτομία, στην έρευνα, στη δημιουργικότητα των Ελλήνων της Περιφέρειας, του επιχειρηματία της Περιφέρειας, του Έλληνα και της Ελληνίδας. Να διευκολύνουμε κάθε επιχειρηματική βιώσιμη ιδέα και να την στηρίξουμε, μέσα από τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις δημόσιες επενδύσεις. Διότι εμείς, αυτά τα θεωρούμε στρατηγικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, και όχι απλώς εργαλεία προς πώληση σε κάποιους ξένους. Δεσμευόμαστε για δημόσιες επενδύσεις που φτάνουν στο 5% του ΑΕΠ, και επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013.»



Εδώ μπορούμε επίσης να αναφερθούμε και στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει 30 υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα προσφέρουν συνολική ισχύ 11 Gigawatt.Το σχέδιο ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενζεε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Ανέφερε ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν έξω από τις γερμανικές ακτές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική και θα περιλαμβάνουν συνολικά 2.000 ανεμογεννήτριες.Έως το 2030 η ισχύς των αιολικών πάρκων στη Γερμανία θα ανέρχεται στα 25.000 Megawatt, είπε ο Τίφενζεε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.«Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει κάνει το θέμα πιο επείγον και το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνει ότι το σχέδιο είναι οικονομικά βιώσιμο» σχολίασε ο υπουργός . Τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από το 14% σήμερα στο 30% έως το 2020. Η αιολική ενέργεια καλύπτει σήμερα το 7% των ενεργειακών αναγκών.Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση παραμένει διχασμένη για το εάν οι 17 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας πρέπει να κλείσουν την επόμενη δεκαετία. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποιεί από την πλευρά της ότι το κλείσιμό τους θα επιβραδύνει την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα .Ωστόσο ο Σοσιαλδημοκράτης Τίφενζεε, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, επέμεινε ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Πιστεύουμε στις ανανεώσιμες πηγές και όχι στην πυρηνική ενέργεια», είπε.

Κλείνοντας θα παραθέσω πρώτα κάποια από τα αρνητικά και θετικά των ανεμο-γεννητριών για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα όπως :
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
· Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
· Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
· Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους .Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
· Η οπτική όχληση Κάτι όπου είναι υποκειμενικό , γιατί υπάρχουν μέχρι και στα περίχωρα της Βιέννης . Βέβαια σίγουρα δεν μπορούν να μπουν οπουδήποτε , αλλά ας αποφασίσουμε που θα μπουν και τι θέλουμε τελικά .
ΘΕΤΙΚΑ

· Δεν κόβεται κανένα δάσος για να μπουν ανεμογεννήτριες.

· Απαγορεύεται επίσης να τοποθετηθούν σε ζώνη natura κτλ
· Προ-απαιτείται η διάνοιξη δρόμου μέσα από δάσος . Γιατί χρειάζεται δρόμος για τυχόν πυροσβεστικά και αντιπυρική ζώνη .
· Η αποδοτικότητα της αιολικής ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποδοτικότητα της ηλιακής , και το κόστος υποπολλαπλάσιο.
· Η ηλιακή απαιτεί τεράστιες εκτάσεις , ενώ ακόμη τίθενται και θέματα που έχουν να κάνουν με την κατασκευή και απόσυρση τυχόν μπαταριών κτλ
· Αφαλάτωση .Στην Μήλο λειτουργεί ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης με ανεμογεννήτρια (μεγάλη) που παράγει 1.000 κυβικά νερού ανά μέρα


Ο Γραμματέας της Νεολαίας Πασοκ Καρύστου
Γκίκας Ελπιδοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: